Type Here to Get Search Results !

Indian History GK Questions & Answers for Competitive Exam

0

Indian History GK Questions & Answers for Competitive Exams set 6

Indian History GK Questions & Answers

Ancient Indian History GK Quiz 

Indian History GK Questions & Answers for Competitive Exam is one among the foremost relevant and important parts of the Exams like UPSC/APSC/SSC/RRB/IBPS/PNRD/NDA and lots of other national and state level Competitive Exams. Therefore "Dewan Sir" provides a set of Indian History GK for Competitive Exam in the sort of Practice sets contains 30 Ancient Indian History GK Questions & Answers for competitive exams which will be a pedestrian to crack your exams.

So, Practice all these Indian History GK Questions for Competitive Exams to prepare for the upcoming exams. You can easily get 2-3 marks with the help of Indian History GK Questions & Answers for Competitive Exams.

Indian History GK Questions & Answers for Competitive Exam

151. Who was the first Viceroy of India?
Ans: Lord Canning

152. Who introduced The Vernacular Press Act to curb the freedom of Indian Press?
Ans: Lord Litton

153. Who abolished the Vernacular Press Act and introduced Illbert Bill?
Ans: Lord Ripon

154. Who was responsible for the partition of Bengal into East and West Bengal in 1905?
Ans: Lord Curzon

155. In which year Delhi was made capital of India in place of Calcutta?
Ans: 1911

156. Which emperor built the famous Grant Trunk Road from Peshawar to Calcutta?
Ans: Sher Shah Suri

157. Buland Darwaja at Fatehpur Sikri near Agra was built by?
Ans: Akbar

158. In which year Vasco-de-gama discovered the sea route to India?
Ans: 1498

159. East India Company of England came to India in?
Ans: 1602

160. In which year Captain Hawkin of East India Company came to the court of emperor Jehangir?
Ans: 1608

161. In 1613 East India Company established its first factory in India at?
Ans: Surat

* Must Read : Download Kurukshetra and Yojana Magazine Free

* Must Read : MCQ on Human Rights

162. Under whose leadership East India Company defeated Siraj-ud-Daulah, the Nawab of Bengal in the battle of Plassey in the year 1757?
Ans: Lord Clive

163. In which decisive battle the English defeated the French and ended the French rule in India?
Ans: Battle of Wandiwash in 1760

164. Under whose leadership the English army defeated the joint army of Mir Qasim, Siraj-ud-Daulah and Shah Alam II?
Ans: Captain Hector Munro in the Battle of Buxar (1764)

165. Who was the first Governor General of Bengal?
Ans: Warren Hastings

166. Kalibangan in Rajasthan, Lothal in Gujarat, Ropar in Punjab and Mohenjodaro in Pakistan are important sites of which ancient civilization?
Ans: Indus Valley Civilization.

167. Which ancient civilization existed between 2350 BC and 1750 BC?
Ans: Indus Valley Civilization.

168. Vedic period existed between?
Ans: 1500 and 600 BC

169. The four vedas are?
Ans: Rig veda, Sam veda, Yajur veda and Atharva veda.

170. 'Satyameva Jayate' is taken from?
Ans: Mundaka Upanishad.

171. Name the Kshatriya Prince who later came to be known as 'Buddha'?
Ans: Siddhartha.

172. Where was Gautam Buddha born in the year 567 BC?
Ans: Lumbini in Kapilavastu (Nepal).

173. Where did Gautam Buddha attained enlightenment?
Ans: under pipal tree at Bodh Gaya.

174. Where did Gautam Buddha delivered his first sermon?
Ans: Sarnath in U.P.

175. Where did Gautam Buddha died?
Ans: Kushinagar in U.P.

176. The religious book of Buddhism is?
Ans: Triptikas.

177. Where was Vardhamana Mahavira born?
Ans: Kundagrama in 540 BC.

178. Vardhamana Mahavira died at?
Ans: Pavapuri (present day Bihar).

179. Religious book of Jainism?
Ans: Agam (in pali language).

180. Triratna concept (right knowledge, right faith and right conduct) are major teachings of?
Ans: Jainism. 

* Previous : *Set 5*   Next : *Set 7*

For timely updates related to your query on GK Questions and Answers on History of India as well as Polity, International Polity, Indian Polity, GK, Trending Topics, Govt Job, UPSC, APSC - like us on Facebook or join our telegram channel & Subscribe our channel on Youtube. To Read more visit Dewan Sir. Thank You.

* Related more searches :

* Indian Polity GK Questions & Answers 

* Current Affairs 2021 and General Knowledge 

* COVID-19 Current Affairs and General Awareness 

Post a Comment

0 Comments