Type Here to Get Search Results !

Indian History GK Questions & Answers for Competitive Exam

0

Indian History GK Questions & Answers for Competitive Exams set 5

Indian History GK Questions & Answers

Ancient Indian History GK Quiz 

Indian History GK Questions & Answers for Competitive Exam is one among the foremost relevant and important parts of the Exams like UPSC/APSC/SSC/RRB/IBPS/PNRD/NDA and lots of other national and state level Competitive Exams. Therefore "Dewan Sir" provides a set of Indian History GK for Competitive Exam in the sort of Practice sets contains 30 Ancient Indian History GK Questions & Answers for competitive exams which will be a pedestrian to crack your exams.

So, Practice all these Indian History GK Questions for Competitive Exams to prepare for the upcoming exams. You can easily get 2-3 marks with the help of Indian History GK Questions & Answers for Competitive Exams.

Indian History GK Questions & Answers for Competitive Exam

121. Who accused Indian National Congress of practising politics of prayers, petition and protest?
Ans: Bal Gangadhar Tilak

122. Who had moved a resolution for the creation of Pakistan in the Muslim League Session of 1940?
Ans: Mohammed Ali Jinnah

123. By what name is British lady Madeleine Slade, a disciple of Mahatma Gandhi, better known?
Ans: Meera Ben

124. Whom did Prithviraj Chauhan defeated in the First and Second Battle of Terrain in the year 1191?
Ans: Mohammed Ghori

125. First Battle of Panipat took place in the year?
Ans: 1526

126. Whom did Babur defeated in the First Battle of Panipat?
Ans: Ibrahim Lodhi

127. Whom did Babur defeated in the Battle of Khanwa in the year 1527?
Ans: Rana Sunga

128. Who presided over the first session of the All India Trade Union Cogress in 1920?
Ans: Lala Lajpat Rai.

129. Whom did Akbar defeated in the Second Battle of Panipat in the year 1556?
Ans: Hemu

130. Third Battle of Panipat took place in the year?
Ans: 1761

* Must visit : Best Books for UPSC Prelims 2021

* Must visit : Best Books of General Knowledge for Competitive Exams 

131. Who defeated the Marathas in the Third Battle of Panipat?
Ans: Ahmad Shah Abdali

132. Which 19th century social reformer from Maharashtra was popularly known as 'Lokhitwadi'?
Ans: Gopal Hari Deshmukh

133. Battle of Haldi Ghati took place in the year?
Ans: 1576

134. Whom did the British defeated in the Battle of Plassey in the year 1757?
Ans: Siraj-ud-daula

135. Angkor Wat temple in Cambodia, the largest Hindu temple in the world, is dedicated to which God?
Ans: Lord Vishnu

136. With whose permission did the English set up their first factory in Surat?
Ans: Jahangir

137. Which Governor General created the Covenanted Civil Service of India which later came to be known as the Indian Civil Service?
Ans: Cornwallis

138. In the 'individual Satyagraha', Vinoba Bhave was chosen as the first Satyagrahi. Who was the second?
Ans: Jawaharlal Nehru

139. What was the immediate cause for the launch of the Swadeshi movement?
Ans: Partition of Bengal

140. The silver coins issued by the Guptas were called?
Ans: Rupyakas

141. The term 'Yavanapriya' mentioned in ancient Sanskrit texts denoted?
Ans: Pepper

142. The concept of Anuvrata was advocated by religion?
Ans: Jainism

143. The river most mentioned in early Vedic literature is?
Ans: Sindhu

144. Who was famous for his work on medicine during the Gupta period?
Ans: Susrutha

145. Which Mughal ruler started religious doctrine 'Din-i-Ilahi' (Divine Faith)?
Ans: Akbar

146. Who introduced the system of permanent settlement, also called the Zamindari system, 1793 in Bengal?
Ans: Lord Cornwallis

147. Who established the Fort William college at Calcutta?
Ans: Lord Wellesely

148. Who laid the foundation of railways in India?
Ans: Lord Dalhousie

149. In India the first railway line was laid between?
Ans: Bombay and Thane in the year 1853

150. Doctrine of Lapse was introduced in India by which Governor General?
Ans: Lord Dalhousie

* Previous : *Set 4*   Next : *Set 6*

For timely updates related to your query on GK Questions and Answers on History of India as well as Polity, International Polity, Indian Polity, GK, Trending Topics, Govt Job, UPSC, APSC - like us on Facebook or join our telegram channel & Subscribe our channel on Youtube. To Read more visit Dewan Sir. Thank You.

* Related more searches :

* Most Important Indian Current Affairs for UPSC 

* Most Important Current Affairs of May 2021 

* Free Online Daily Newspaper for Competitive Exams 

Post a Comment

0 Comments