Type Here to Get Search Results !

Most Important Indian Current Affairs for UPSC Exam 2021

0

Current Affairs & GK for UPSC Prelims 2021 set 2

Most Important Indian Current Affairs for UPSC Exam 2021

The aspirants who are trying hard to crack the UPSC exam, they need to study the Most Important Indian Current Affairs for UPSC Exam 2021. To prepare for the UPSC or any national and state exam Current Affairs is one of the most important topics in this regard. By reading the Current Affairs & GK for UPSC Prelims 2021 helps the aspirants produce broad range of thoughts and suggestions which will be profitable for civil service exams and interviews. Therefore this article provides you the 30 Most Important Indian Current Affairs for UPSC Exam 2021 Preparation.

So, practice all these Current Affairs & GK for UPSC Prelims 2021 exams. You can easily get 2-3 marks with the help of these Latest Current Affairs For Competitive Exams 2021.

Current Affairs for IAS Prelims 2021  

1. Which bank has signed an MoU with Hindustan Uniliver, under which the bank will provide its digital payment and financing solutions to the FMCG company’s retailers and distributors.

Ans: State Bank of India

2. Duarte Pacheco has been elected as the new President of Inter-Parliamentary Union, from which country?

Ans: Portugal

4. On October 22, 2020, The Reserve Bank of India ( RBI) has released a notification revising norms of ____

Ans: Changes in the regulatory framework for Housing Finance Companies (HFCs)

5. What is the overall theme of the Budget 2020-21?

Ans: Aspirational India – better standards of living with access to health, education and better jobs for all sections of the society.

6. Civil Services Day is observed every year on which date?

Ans: 21st April

7. What is the minimum investment amount in the Certificate of Deposits (CDs)?

Ans: Rs 1 Lakh

8. What is the number of seats in the US Senate, the upper house of the US Parliament?

Ans: 100

9. For what purpose FM Nirmala Sitharaman launched e-Bikray auction platform?

Ans: enable online auction of attached assets by banks.

10. Who is the new Chief Executive Officer (CEO) of HDFC Bank?

Ans: Sashidhar Jagdishan

11. James Bond actor Sean Connery passed away recently at 90 years, he was from which country?

Ans: Scotland

12. Who has authored the book titled “Pandemonium: The Great Indian Banking Tragedy”?

Ans: Tamal Bandyopadhyay

13. Kia motors is from which country?

Ans: South Korean

14. Where does Lewis Hamilton come from?

Ans: United Kingdom

15. Renowned personality Tripunithura Narayanaiyer Krishnan (T N Krishnan) passed away, he was a veteran .

Ans: Violinist

16. What is the theme of the Vigilance Awareness week observed 27th October 2020 to 2nd November?

Ans: “Satark Bharat, Samriddh Bharat”

17. The Malabar naval exercise involves India, USA and___.

Ans: Japan

18. Who appoints Solicitor general of India?

Ans: President

19. Kanha Tiger Reserve is situated in Mandla district of .

Ans: Madhya Pradesh

20. Which National Park has been declared as a UNESCO Biosphere Reserve?

Ans: Panna National Park

21. What is a permissible amount of gold that can be held by entities such as trusts and universities, under the Sovereign Gold Bond Scheme (SGB)?

Ans: 20 Kg

22. What is the profit of State Bank of India in the 2nd Quarter of the current FY?

Ans: Rs 4574 Crore (Surge 52 %)

23. Machu Picchu, the ancient city high in the Andes mountains, has reopened after nearly eight months of closure due to the coronavirus pandemic, located in which country?

Ans: Peru

24. There are two interoperable QR Codes mandated by the Reserve Bank of India one is UPI and QR Code and the other is _.

Ans: Bharat QR Code

25. Which aircraft carrier has been dismantled recently?

Ans: INS Virat

26. What is the full form of DLT?

Ans: Distributed Ledger Technology

27. Which countries foreign Sovereign Wealth Fund (SWF) has become the first foreign SWF that has been granted 100% income-tax exemption on income from interest, dividend and long-term capital gains for its investment in India’s priority sector as per the Finance Act, 2020?

Ans: Abu Dhabi’s Sovereign Wealth Fund (MIC Redwood 1 RSC Limited)

28. As per the Reserve Bank of India (RBI), the SBICap will float special purpose vehicle (SPVs) for .

Ans: NBFC debt purchase

29.Who acquire 100% stake in Columbia Asia Hospitals Private Limited for over Rs 2000 crore?

Ans: Manipal Hospitals

30. One question related to SAARC Country and the name of their Central Bank? (Matching, which is wrongly matched?)

Ans: Royal Monetary Authority of Bhutan

* Previous Page : *Set 1*

For timely updates related to your query on  Polity, International Polity, Indian Polity, GK, Trending Topics, Govt Job, UPSC, APSC - like us on Facebook or join our telegram channel & Subscribe our channel on Youtube. To Read more visit Dewan Sir. Thank You. 

Must Read : Indian History GK

Tags

Post a Comment

0 Comments