Type Here to Get Search Results !

Indian History GK Questions & Answers-Ancient Indian History GK

0

Indian History GK Questions & Answers for Competitive Exams set 4

Indian History GK Questions & Answers

Ancient Indian History GK Quiz 

Indian History GK Questions & Answers for Competitive Exam is one among the foremost relevant and important parts of the Exams like UPSC/APSC/SSC/RRB/IBPS/PNRD/NDA and lots of other national and state level Competitive Exams. Therefore "Dewan Sir" provides a set of Indian History GK for Competitive Exam in the sort of Practice sets contains 30 Ancient Indian History GK Questions & Answers for competitive exams which will be a pedestrian to crack your exams.

So, Practice all these Indian History GK Questions for Competitive Exams to prepare for the upcoming exams. You can easily get 2-3 marks with the help of Indian History GK Questions & Answers for Competitive Exams.

Indian History GK Questions & Answers for Competitive Exam

91. Which Rashtrakuta king built the Kailash temple at Ellora?
Ans: Krishna-I

92. Who is known as the Grand Old Man of India?
Ans: Dadabhai Naoroji

93. Who was conferred the title 'Punjab Kesari'?
Ans: Lala Lajpat Rai

94. Indian Constitution was amended for the first time in?
Ans: 1951

95. Muslim League first demanded partition of India in the year?
Ans: 1940

96. The first country to start a joint stock company to trade with India was?
Ans: Portugal

97. Vande Mataram was first sung at the session of the Indian National Congress in the year?
Ans: 1896

98. The officer responsible for the safe custody of land records during the Gupta period was known as?
Ans: Karanika

99. Who was the greatest Bhakti poet of Maharashtra?
Ans: Namdeva

100. Where was Ashoka as a prince sent to suppress the revolt?
Ans: Kalinga

101. The Prakrit text Gaudavaho describes the deeds of?
Ans: Yasovarman

102. When did Royal Indian Navy Revolt in Bombay take place?
Ans: 1946

103. Both Vardhman Mahavira and Gautam Buddha preached their doctrines during the reign of?
Ans: Bimbisara

104. Which Indian State was previously known as North-East Frontier Agency?
Ans: Arunachal Pradesh

105. During whose reign Chinese pilgrim Huien Tsang visited India?
Ans: Harshavardhana

106. Who was the main inspiration of the Young Bengal Movement?
Ans: L. V. Derozio

107. The philosophy of Upanishads emphasises?
Ans: Gyan

108. Who called Lord Irwin and Mahatma Gandhi 'The two Mahatmas'?
Ans: Sarojini Naidu

109. On November 1, 1858 Queen Victoria's Proclamation was read out at Allahabad by?
Ans: Lord Canning

110. The first Muslim ruler of India to introduce Judicial Reforms was?
Ans: Akbar

Must visit : Best Books of General Knowledge for Competitive Exams

111. Type of marriage in the Vedic period in which there was token bride of a cow and bull in place of dowry?
Ans: Asura

112. The rock cut temples known as the Seven Pagodas is situated at?
Ans: Mahabalipuram

113. Battle of Wandiwash took place in the year?
Ans: 1760

114. Whom did the British defeated in the Battle of Wandiwash?
Ans: French

115. Battle of Buxar took place in the year?
Ans: 1764

116. Battle of Karnal took place in the year?
Ans: 1739

117. Whom did Nadir Shah defeated in the Battle of Karnal?
Ans: Mughal Emperor Muhammed Shah

118. Which policy of the Britishers made the annexation of Indian states compulsory if the adoption of heir had not been approved by the British Authorities?
Ans: Doctrine of Lapse

119. The person who returned his token of honour to Government of India on 30 May 1919?
Ans: Rabindranath Tagore

120. Aruna Asaf Ali was a major woman organiser of underground activities during?
Ans: Quit India Movement, 1942

* Previous : *Set 3* Next : *Set 5*

For timely updates related to your query on GK Questions and Answers on History of India as well as Polity, International Polity, Indian Polity, GK, Trending Topics, Govt Job, UPSC, APSC - like us on Facebook or join our telegram channel & Subscribe our channel on Youtube. To Read more visit Dewan Sir. Thank You.

* Related more searches :

* Indian Current Affairs for UPSC Exam 2021 set 1 

* Indian Current Affairs for UPSC Exam 2021 set 2

* AGVB Recruitment 2021: Application out for 19 Vacancies 

Post a Comment

0 Comments