Type Here to Get Search Results !

Indian History GK Questions & Answers-Ancient Indian History GK

0

Indian History GK Questions & Answers for Competitive Exams set 3

Indian History GK Questions & Answers

Ancient Indian History GK Quiz 

Indian History GK Questions & Answers for Competitive Exam is one among the foremost relevant and important parts of the Exams like UPSC/APSC/SSC/RRB/IBPS/PNRD/NDA and lots of other national and state level Competitive Exams. Therefore "Dewan Sir" provides a set of Indian History GK for Competitive Exam in the sort of Practice sets contains 30 Ancient Indian History GK Questions & Answers for competitive exams which will be a pedestrian to crack your exams.

So, Practice all these Indian History GK Questions for Competitive Exams to prepare for the upcoming exams. You can easily get 2-3 marks with the help of Indian History GK Questions & Answers for Competitive Exams.

Indian History GK Questions & Answers for Competitive Exam  

61. Who was the founder of Khilji dynasty?
Ans: Jalal-ud-din Khilji

62. Which Tughlaq ruler introduced coins of brass and copper?
Ans: Mohammed-Bin Tughlaq

63. Which ruler established the Agra city?
Ans: Sikandar Lodhi

64. Who defeated Ibarahim Lodhi in the 'first battle of panipat'?
Ans: Babur in 1526

65. 'Baburnama' was written by?
Ans: Babur in Turkish language

66. Barli Inscription of pre-Ashoka period is located at.................
Ans: Ajmer

67. With reference to the period of Gupta dynasty in ancient India, the towns Ghanta Sala, Kadura and Chaul were well known as................
Ans: Ports handling foreign trade

68. Which freedom fighter formed the Bharat Naujawan Sabha?
Ans: Bhagat Singh

69. Begum Hazrat Mahal led the Indian forces during the 1857 Revolt in -
Ans: Lucknow

70. King Agnimitra, the leading character of Kalidasa's drama Malvikagnimitra was the king of -
Ans: Sunga Dynasty

* Must visit : Best Books of General Knowledge for Competitive Exams 

71. When did emperor Akbar abolish Jaziya Tax?
Ans: 1579 AD

72. At the time of Timur's attack on Delhi in 1398, the Sultan of Delhi was -
Ans: Mahmud Tughlaq

73. Who has started Bombay Samachar?
Ans: Fardaoonji Murzban

74. Tilak is connected with the newspaper -
Ans: Maratha

75. Which was the far western settlement of Harappan Culture?
Ans: Sutkagendor

78. Which Mughal Emperors shifted emphasis from illustrated manuscripts to album and individual portrait ?
Ans: Jahangir

79. The object of the Butler Committee of 1927 was to -
Ans: Improve the relationship between the Government of India and the Indian States

80. With reference to the history of India, 'Ulgulan' or the Great Tumult is the description of which events?
Ans: Birsa Munda's Revolt of 1899-1900

81. With reference to the history of India, the terms 'kulyavapa' and 'dronavapa' denote -
Ans: Measurement of land

82. Who built the Nalanda University (in present day Bihar)?
Ans: Kumargupta I

83. Chinese pilgrim Hieun-tsang came during the rule of?
Ans: Harshvardhana

84. Who wrote the book 'Harshcharita', a book on the life of king Harshvardhana?
Ans: Banabhatta

85. Who founded Satvahana dynasty?
Ans: Simuka in 65 BC

86. Who founded the Chalukya dynasty?
Ans: Pulkeshin I

87. Capital of Cahalukya dynasty was at?
Ans: Vatapi

88. According to which inscription Pulkeshin II defeated Harshvardhana in 619 AD?
Ans: Aihole inscription

89. Who founded the Pallava dynasty?
Ans: Simhavishnu in 560 AD

90. Who constructed the shore temple of Mahabalipuram and Kailashnath temple of Kanchi?
Ans: Narsimhavarma II

* Previous : *Set 2*

For timely updates related to your query on GK Questions and Answers on History of India as well as Polity, International Polity, Indian Polity, GK, Trending Topics, Govt Job, UPSC, APSC - like us on Facebook or join our telegram channel & Subscribe our channel on Youtube. To Read more visit Dewan Sir. Thank You.

* Top most searches :

* Most Important Indian Current Affairs for UPSC 

* Indian Polity Quiz for UPSC 

* Computer Questions for Upcoming Examinations 

Post a Comment

0 Comments