Type Here to Get Search Results !

Indian History GK Questions & Answers

0

Indian History GK Questions & Answers for Competitive Exams set 2

Indian History GK Questions & Answers

Ancient Indian History GK Quiz 

Indian History GK Questions & Answers for Competitive Exam is one among the foremost relevant and important parts of the Exams like UPSC/APSC/SSC/RRB/IBPS/PNRD/NDA and lots of other national and state level Competitive Exams. Therefore "Dewan Sir" provides a set of Indian History GK for Competitive Exam in the sort of Practice sets contains 30 Ancient Indian History GK Questions & Answers for competitive exams which will be a pedestrian to crack your exams.

So, Practice all these Indian History GK Questions for Competitive Exams to prepare for the upcoming exams. You can easily get 2-3 marks with the help of Indian History GK Questions & Answers for Competitive Exams.

Indian History GK Questions & Answers for Competitive Exam  

31. Which policy of the Britishers made the annexation of Indian states compulsory if the adoption of heir had not been approved by the British Authorities?

Ans: Doctrine of Lapse

32. The person who returned his token of honour to Government of India on 30 May 1919?

Ans: Rabindranath Tagore

33. Aruna Asaf Ali was a major woman organiser of underground activities during?

Ans: Quit India Movement, 1942

34. Who accused Indian National Congress of practising politics of prayers, petition and protest?

Ans: Bal Gangadhar Tilak

35. Who had moved a resolution for the creation of Pakistan in the Muslim League Session of 1940?

Ans: Mohammed Ali Jinnah

36. 'Akbarnama', a biographical account of Mughal ruler Akbar, was authored by?

Ans: Abul Fazl

37. On 2nd July 1972, with which Pakistani leader did Indira Gandhi sign Shimla Agreement?

Ans: Zulfikar Ali Bhutto

38. Which freedom fighter highlighted the drain of India's wealth into Britain, in his book 'Poverty and Un-British Rule in India' in 1901?

Ans: Dadabhai Naoroji

39. Which associate of Mahatma Gandhi founded Paunar Ashram near Wardha in Maharashtra?

Ans: Vinoba Bhave

40. In which battle Prithviraj Chauhan, the ruler of Delhi, was decisively defeated by Afghan ruler Muhammad Ghori?

Ans: Second Battle of Tarain (1192)

* Must visit : Download Kurukshetra and Yojana Magazine PDF from 2019 to 2021 

41. What was the original name of writer Munshi Premchand?

Ans: Dhanpatrai Srivastava

42. Who wrote 'Ashtadhyayi', the earliest existing grammar of Sanskrit?

Ans: Panini

43. On the banks of river Ganga, which ruler of Magadh founded the city of Patliputra?

Ans: Ajatashatru

44. In which city is the tomb of sufi saint Moinuddin Chishti located?

Ans: Ajmer

45. In 1953, who became the first woman President of the United Nations General Assembly (UNGA)?

Ans: Vijay Laxmi Pandit

46. Which emperor built the famous Grant Trunk Road from Peshawar to Calcutta?

Ans: Sher Shah Suri

47. Buland Darwaja at Fatehpur Sikri near Agra was built by?

Ans: Akbar

48. In which year Vasco-de-gama discovered the sea route to India?

Ans: 1498

49. East India Company of England came to India in?

Ans: 1602

50. In which year Captain Hawkin of East India Company came to the court of emperor Jehangir?

Ans: 1608

51. In 1613 East India Company established its first factory in India at?

Ans: Surat

52. Under whose leadership East India Company defeated Siraj-ud-Daulah, the Nawab of Bengal in the battle of Plassey in the year 1757?

Ans: Lord Clive

53. In which decisive battle the English defeated the French and ended the French rule in India?

Ans: Battle of Wandiwash in 1760

54. Under whose leadership the English army defeated the joint army of Mir Qasim, Siraj-ud-Daulah and Shah Alam II?

Ans: Captain Hector Munro in the Battle of Buxar (1764)

55. Who was the first Governor General of Bengal?

Ans: Warren Hastings

56. Who founded Chola dynasty?

Ans: Vijayalaya in 850 AD

57. Which dynasty ruled during the period 1206 - 1290 AD? 

Ans: Slave dynasty.

58. Who founded Slave dynasty?

Ans: Qutub-ud-in Aibak

59. Who built Qutub Minar at Delhi?

Ans: Qutub-ud-in Aibak (later finished by Iltutmish)

60. Who started the persian festival 'Nauroz'?

Ans: Balban

* Previous - *Set 1* Next : *Set 3*

For timely updates related to your query on GK Questions and Answers on History of India as well as Polity, International Polity, Indian Polity, GK, Trending Topics, Govt Job, UPSC, APSC - like us on Facebook or join our telegram channel & Subscribe our channel on Youtube. To Read more visit Dewan Sir. Thank You.

* Top most searches :

Most Important Indian Current Affairs for UPSC set 1 

* Most Important Indian Current Affairs for UPSC set 2

* Indian Polity GK Questions & Answers  

Post a Comment

0 Comments